fórum csoport
sport




 
sport
sport
sport
sport

topic

Hátha van,aki ... (bor)


rossi46rossi
....,nem csak a kannásbort issza.

Azoknak.

Nem vagyok egy nagy borissza,egyéb alkoholokban pedig még műkedvelőnek se mondanám magam.

2 éve ismerkedtem meg egy borospince-tervező-építő mesterrel,akitől számtalan-főleg-villányi rose-t kaptam kóstolóba,és ragadtam le a Myar félénél.

Közben ismerősöktől,innen-onnan-magamtól kóstolgattam ezt a fajtát,majd egy idő után elkezdtem vásárolni a BORIGO című lapot,hogy okosodjak bor témában.Egyik legutolsó választásom a SASUKA (1800/palack,azaz nem eget verő ár) néven futó szintén villányi rose-ra esett,amit minden borimádónak szívesen ajánlok.
Mit nem látok a felemlegetett újság júniusi számában?Agyon dicsérik ezt a bort szakértők is ..... (persze ettől még mindig a legamatőrebb vagyok bor témában!)

Nos,hátha vannak itt mások is,akik nem feltétlenül az árat nézik,hanem szeretik,ismerik a borokat annyira,hogy ajánlani is merjék másoknak,nosza gyerünk,itt a helyük.



(károgók,ostobák,elmebetegek kíméljetek!!!)





Inditotta: rossi46rossi, 2011. július 01 17:47, péntek Válasz a hozzászólásra
Vissza a fórumokhoz
1/41 oldal Hozzászólások:
[előző]sport[1]sport[2]sport[3]sport[4]sport[5]sport...sportsport[következő]
rossi46rossisport2017 november. 08, szerda 16:21 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
A hozzászólás nem jeleníthető meg (moderált).
sport
Feltartott_Ujjsport2017 november. 08, szerda 16:18 Válasz a hozzászólásra
sport

Feltartott_Ujj
A hozzászólás nem jeleníthető meg (moderált).
sport
rossi46rossisport2017 november. 06, hétfő 17:46 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
http://konyhalal.cafeblog.hu/2017/11/06/magyar-nyertese-van-a-torta-oscarnak/
sport
rossi46rossisport2017 október. 29, vasárnap 07:59 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
http://gusto.hu/cikk/676-lengyelorszagban-heimann-az-ev-borasza
sport
rossi46rossisport2017 október. 23, hétfő 13:16 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
gusto.hu
SPIRITUSZ
Az ír whiskey titka
SZERZŐ: GUSTO
2017/10/21 | 22:57
Az ír whiskey már írásmódjában is különbözik a skóttól (amelyet „e” nélkül írunk). De nem az "e" betű a legfontosabb különbség.

Szakértők máig vitatkoznak azon, hol készült a történelem első whiskyje. Nagy a valószínűsége annak, hogy a legendás italt nem a skótok, hanem az írek "találták föl". 1494-ből maradtak ránk feljegyzések, amelyek arra utalnak, hogy a Bushmill nevű kis falu lakói whiskeyt készítenek. Tény, hogy 1608-ban a Bushmills Distillery a világon elsőként kapta meg a jogot whiskey lepárlására.

Mind Skóciában, mind Írországban adóköteles volt a whiskeyfőzés, amivel a lakosság nem sokat törődött, legalábbis egészen addig, míg a hatóságok adóbehajtókat nem küldtek a nyakukra, hogy a feketén működő lepárlók tevékenységét korlátozzák.

1823-ban aztán új törvény született, amely az adó mértékét immár az előállított whiskey mennyiségétől tette függővé.

Elsősorban a Dublinban működő lepárlók növelték meg kapacitásukat, mivel az angolok komoly érdeklődést mutattak a skótnál könnyebb ír whiskeyk iránt.

A 19. század végéig virágzott az ír whiskeyipar, a huszadik század azonban krízist krízisre halmozott: az angolok ellen vívott függetlenségi háború, az első világháború és a világgazdasági válság nem kedvezett a whikeygyártóknak sem.

Az alkoholtilalom feloldásával az Egyesült Államokban egy pillanatra megcsillant a remény, hogy újraéledhet az ír whiskeyhagyomány, de a második világháború kitörése megint nehéz helyzetbe hozta a vállalkozókat.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a 20. század elején működő 2000 whiskeylepárlóból 1950-re mindössze öt tudott életben maradni. A gyártási technológia elavult, az ír lepárlók nem tudtak konkurálni a többi whiskykészítő nációval.

Hogy felzárkózzanak, 1966-ban Irish Distillers néven egyesületbe tömörültek, melyhez később az Old Bushmills is csatlakozott, és korszerű lepárlókat hoztak létre elsősorban Midletonban. Amikor 1988-ban az Irish Distillers a francia Pernot Ricard konszern kezébe került, néhány ír vállalkozó ismét összefogott, és a régi lepárlókban kezdte meg működését. Olyan régi márkákat keltettek újra életre, mint a Kilbeggan vagy a Locke's.

Az ír whiskey ízvilága

Az ír whiskey azzal tűnik ki máshol készített társai közül, hogy kifejezetten könnyű ital. Ami a gyártási technológiát illeti, tulajdonképpen csak néhány apró lépésben különbözik a skót eljárástól.

Az egyik legjelentősebb eltérés, hogy a klasszikus pot-still és coffey módszer szerint az ír whiskeyt háromszor desztillálják, ettől lesz lágyabb, kerekebb ízvilága. A másik fontos különbség, hogy a rozs, a búza, és a zab mellett elsősorban nem malátázott árpát használnak hozzá.

A hamisítatlan ír whiskeyíz azonban mindenekelőtt a zabnak köszönhető. Az ír változatban nem jelenik meg a skót whiskykre jellemző füstösség (bár van kivétel, például Connemara), amelyet a skótok azzal érnek el, hogy tőzegtűzön szárítják az árpamalátát.

Az ír whiskeyt sherry-, rum- vagy leggyakrabban bourbon hordókban érlelik. Az írek mindig jég nélkül, ám gyakran friss forrásvízzel felöntve fogyasztják. A vizet általában kis korsóban szervírozzák az ital mellé.

Mi van a címkén?

A legtöbb ír whiskey blend, azaz cuvée, vagyis különféle whiskeyk keveréke, bár az utóbbi időben jelentősen megnőtt az igény a single maltok iránt. Egy másik, minőséget meghatározó kitétel lehet a címkén a pure pot still, ami arra utal, hogy kizárólag a pot still elnevezésű lepárlókészülékkel gyártották az italt.

A skót blendekkel szemben, ahol a single maltokat olcsóbb ipari alkoholokkal keverik össze, Írországban a különféle whiskeyket más-más hordókban érlelik, hogy az állandó minőséget biztosítsák. Ezt az eljárást az írek vattingnak nevezik (vat annyit tesz: erjesztő edény). Végül aztán maga a whiskeykeverék csak néhány napig marad a hordóban, és máris palackozzák.

Ez megint jelentős különbség a skót blendekhez képest, amelyek összetevői akár egy évig is érlelődnek a közös hordóban, míg ki nem alakul a harmonikus összkép. Az írek extra rövid házasítási ideje mögött az a gondolat áll, hogy a blend minősége véleményük szerint elsősorban a párlatkészítő mester munkáján múlik, nem pedig – ahogy a skótok állítják – a házasítást végző blendmesterén.
sport
rossi46rossisport2017 október. 18, szerda 19:21 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
https://zemagazin.hu/kiemelt/vylyan-pinceszetnel-jartunk-ettunk-ittunk-szureteltunk/
sport
rossi46rossisport2017 október. 18, szerda 17:09 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
http://gusto.hu/cikk/659-megnyitott-budapest-legnagyobb-borbarja
sport
rossi46rossisport2017 október. 17, kedd 12:03 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
http://abormegen.blog.hu/2017/08/25/vesztergombi_pince_szekszardi_kekfrankos_valogatas
sport
rossi46rossisport2017 október. 17, kedd 12:00 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
A Magyar Konyha lap egyik számához lehetett megvenni a Balaton 2017 gasztrokalauzt ..., ami 365 napra, 365 vendéglátóhelyet ajánl.

Területi lebontásban, éttermek, büfék, pincék, fogadók, borházak, sörfőzdék ..., piacok (!!!), cukrászdák ..., sőt még kifejezetten kerékpárosoknak is vannak ajánlások.
sport
rossi46rossisport2017 október. 17, kedd 11:49 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
ÍZEK
Három magyar is bekerült a világ legjobb kávézói közé
Espresso Embassy (kép forrása: Facebook)
SZERZŐ: GUSTO
2017/10/17 | 11:07
A Where to Drink Coffee a bennfentesek kalauza.

A világ 150 legjobb baristája és kávészakértője osztja meg titkos kedvencét, felfedve 50 ország 600 helyét, ahova örömmel járnak egy csésze kávéra. Állítólag három magyar is bekerült a világ legjobb kávézói közé.

A Diningguide.hu-nak az a bennfentes infója van, hogy a Magyarországon is hamarosan elérhető kiadványban három magyar hely is szerepel: az Espresso Embassy, a My Little Melbourne és a Kontakt.

A kávébiblia hamarosan megjelenik és elérhető lesz a Cookbooks.hu webshopjában!

A szerzőkről

Liz Clayton-t a világ egyik legkiválóbb kávészakírójaként tartják számon. Szerkesztő és író a Sprudge című népszerű szakkiadványban és a Twitchy nevű kávés weboldal bloggereként is tevékenykedik. A Nice Coffee Time (2013) írója; New York-ban él. Avidan Ross komoly kávérajongó, aki mindig felkutatja a legjobb kávét, akárhova is utazik. A Root Ventures befektetési cég alapító partnere. Konyhai gépek feltalálója és üvegfújó. Los Angelesben él.
sport
rossi46rossisport2017 szeptember. 23, szombat 20:48 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
http://gusto.hu/cikk/621-vegre-egy-portugieser-amit-meg-is-lehet-inni
sport
Vissza a fórumokhoz
1/41 oldal Hozzászólások:
[előző]sport[1]sport[2]sport[3]sport[4]sport[5]sport...sportsport[következő]
sport
sportVéleményem:
sport
Bejelentkezési név Jelszó
sport
A hozzászólásod
Kérek értesítést, ha válasz érkezik erre a hozzászólásra.
sport
sport
sport sport

sport

sport
sport   sport  

(C) 2017 NETFORUM Kft. Minden jog fenntartva!

Impresszum Médiaajánlat Kapcsolat RSS tájékoztató